Een ogenblik geduld a.u.b.

Kies een buurt

gebiedsprofiel-wonen

Selecteer een wijk binnen Utrecht om deze te vergelijken met het stedelijk gemiddelde
Zoom in op de diverse indicatoren door een thema te selecteren
Vergelijk hoe de wijk scoort op de indicatoren
lorem ipsum

Monitor wonen

lorem ipsum

!Tekst wordt nog aangepast
Benieuwd hoe het met de Utrechtse buurten en de inwoners gaat? De website ‘Buurten in Cijfers’ laat het zien. Door een buurt te selecteren krijgt u een gebiedsprofiel van de buurt te zien.   

Wat is het gebiedsprofiel?

Dit is een overzicht van cijfers over uiteenlopende onderwerpen zoals: 

  • het aantal inwoners
  • de fysieke en sociale leefbaarheid
  • gezondheid

Het gebiedsprofiel bestaat uit allerlei indicatoren. Dit zijn cijfers afkomstig uit verschillende bronnen zoals: gemeentelijke registraties, de Inwonersenquête en landelijke bronnen als het CBS, RIVM en de Politie. 

Het gebiedsprofiel laat zien hoe een buurt het doet in vergelijking met het gemiddelde van Utrecht. 

Waar wordt het voor gebruikt?

Het gebiedsprofiel is een waardevol signaleringsinstrument voor wijkadviseurs, beleidsmakers, onderzoekers en inwoners die meer willen weten over hoe het gaat in een buurt. De gemeente gebruikt deze gebiedsanalyse samen met andere informatie om met bewoners en professionals te kijken naar wat goed gaat en welke problemen aangepakt moeten worden om de buurt en wijk te versterken.

Hulp nodig bij het vinden van uw buurt?

Via onze wijk-/buurtkaarten of door hier een adres in te vullen, kunt u de buurt bij een adres vinden.  

Toelichting profieltaart

Doel profieltaart

Het doel van deze profieltaart is om inzichtelijk te maken hoe de gemeente Utrecht zich ontwikkelt. De gebiedsanalyse geeft u een beeld van hoe een wijk of buurt scoort op diverse indicatoren in vergelijking met het gemiddelde van Utrecht. Positieve/negatieve scores betekenen dat wijken een grotere/kleinere kans hebben op een positieve/negatieve ontwikkeling. Hiermee kan de gemeente de ontwikkeling van wijken monitoren. De gemeente gebruikt deze gebiedsanalyse samen met andere informatie om samen met bewoners en professionals de problemen in de wijk aan te pakken en zo de wijken te versterken.

De ontwikkelingen zijn zowel door de tijd heen te zien, door de huidige stand met een eerdere periode te vergelijken, als door een gebiedsvergelijking, waarbij de ontwikkeling van buurten en wijken met het Utrechtse gemiddelde wordt vergeleken.

Toelichting thema's

In de profieltaart staan 6 thema's en voor elk thema zijn verschillende indicatoren geselecteerd. De selectie van zowel de thema's als de indicatoren is gebaseerd op literatuuronderzoek, waarbij een aantal belangrijke signaleringsindicatoren zijn vastgesteld (zie bijlage) . Zo zijn er bijvoorbeeld bij het thema 'beeldvorming' o.a. de indicatoren 'rapportcijfer woning' en 'vooruitgang gezien eigen buurt' opgenomen. Door op een vlak in de profieltaart te klikken, krijgt u meer inzicht in de onderliggende waarden per thema. Vanuit de tabel kan u verder klikken naar meer informatie per indicator.

Score per thema

Klik op één van de thema's in de profieltaart om de scores voor de indicatoren van dat thema weer te geven. De kleur van een thema geeft aan hoe gunstig de wijk of buurt scoort op dat thema. De scores van alle indicatoren samen bepalen de kleur van het thema. In het model kan een hoge of lage score per indicator een positief of negatief effect betekenen op de ontwikkeling van de wijk of buurt. Bijvoorbeeld: een hoger inkomen kan een gunstig effect hebben, maar een hogere werkloosheid kan een ongunstig effect hebben. Voor meer informatie klikt u op de betreffende indicator.

Een negatieve of positieve score betekent een grotere kans dat een wijk zich in de toekomst negatief respectievelijk positief ontwikkelt t.o.v. het Utrechts gemiddelde. De indicatoren kunnen in samenhang een direct of indirect effect hebben op de ontwikkeling van een wijk. Het volgende voorbeeld illustreert dit. Een wijk waar men een negatief beeld heeft van de buurt, heeft een hogere kans op een negatieve ontwikkeling. Wanneer de sociale cohesie echter hoog is, zijn mensen toch bereid zich in te zetten voor de wijk en is er meer sociale controle. Dit leidt tot een hogere kans op meer veiligheid, en dus een positieve ontwikkeling van de wijk.

De indicatoren uit de profieltaart hebben in veel gevallen een verschillende grootheid. Zo wordt de ene indicator bijvoorbeeld uitgedrukt in aantal personen en de andere indicator in euro's. Om de verschillende indicatoren toch met elkaar te kunnen vergelijken, wordt er gebruik gemaakt van z-scores. Een z-score is een statistische maat die aangeeft hoeveel een score afwijkt van het gemiddelde en deze zijn onderling te vergelijken. Hierdoor kan er een totaalbeeld worden gemaakt van alle indicatoren samen.

Legenda

De profieltaart gebruikt een aantal klassen. De klassegrenzen zijn gebaseerd op de verdeling van de z-scores en het gemiddelde.

We hanteren de volgende klassengrenzen:

  • Veel slechter: z-score kleiner dan -1,5
  • Slechter: z-score tussen -1,5 en -0,5
  • Gemiddeld: z-score tussen -0,5 en 0,5
  • Beter: z-score tussen 0,5 en 1,5
  • Veel beter: z-score van meer dan 1,5

Heeft u nog vragen of opmerkingen over de Gebiedsanalyse dan kunt u contact opnemen met de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Utrecht via de knop 'contact' bovenin de menubalk.