Het gebiedsprofiel is opgedeeld in hoofdthema's (binnenste ring), subthema's (middelste ring) en bijbehorende indicatoren (buitenste ring).
Bij de vergelijking van een buurt of wijk met Utrecht, wordt gebruik gemaakt van Z-scores. Z-scores geven op een gestandaardiseerde manier aan hoe een buurt of wijk het doet ten opzichte van het gemiddelde van de stad. Hoe hoger de Z-score hoe groter het verschil met het gemiddelde van de stad. Dit wordt weergegeven met kleuren.
Het gebiedsprofiel is bedoeld als signaleringsinstrument en om een eerste beeld te krijgen over hoe het met een buurt gaat. Maar, verdieping op de cijfers en het gesprek voeren over de cijfers met bewoners en professionals zijn belangrijk voor duiding en beleidskeuzes.
Voorbeeld: als de score van een onderwerp vergelijkbaar of (veel) beter is dan Utrecht (de gele en groene kleuren) wil dat niet zeggen dat er niets aan de hand is. Neem bijvoorbeeld overgewicht: als het gemiddelde in Utrecht 50% is en in een buurt 48% dan verschilt dit niet veel van elkaar. Het percentage overgewicht is nog steeds hoog.
De Z-scores op de indicatoren in de buitenste ring zijn opgeteld tot een gemiddelde Z-score per subthema (middelste ring), waarbij elke indicator even zwaar meeweegt. Aan de hand van de kleuren kan worden afgelezen tussen welke waarden de Z-score valt en welke interpretatie daar bij hoort, zoals: ‘veel beter’ of ‘veel slechter’ dan het Utrechtse gemiddelde.
Soms ontbreken er cijfers van een gebied, omdat er te weinig waarnemingen of respondenten in dit gebied zijn. Dan is dit onderdeel grijs gekleurd, dit wordt in de legenda weergegeven als 'geen data'.
De rood-groene schaal is een schaal met een waardeoordeel, deze gaat van ‘veel slechter’ (rood) naar ‘veel beter’ (donkergroen) dan het Utrechts gemiddelde. Hier staan indicatoren als ‘rokers’ of ‘woninginbraken’, voor deze twee indicatoren geldt: hoe minder, hoe beter.
De blauwe schaal is een neutrale schaal, deze gaat van ‘veel lager’ (licht blauw) naar ‘veel hoger’ (donkerblauw) dan het Utrechts gemiddelde. Hier staan de kenmerken van een buurt, zoals ‘aantal inwoners’, of ‘gemiddelde WOZ-waarde van een woning’. Dit zijn indicatoren die niet als ‘beter’ of ‘slechter’ in te delen zijn.