Toelichting

Het Utrechts zorgmodel kent 3 sporen: de sociale basis, de basiszorg en de aanvullende zorg. Mensen zijn in eerste plaats zelf verantwoordelijk voor hun welzijn en gezondheid. In Utrecht wordt een beroep gedaan op wat iemand zelf kan, met hulp van familie, vrienden of buren. De sociale basis omvat alle voorzieningen die volwassenen, jongeren en kinderen helpen om stevig in het leven te staan, zoals onderwijs, sport, welzijn, cultuur, gezondheidszorg en meer. Wanneer er meer ondersteuning of hulp nodig is, kunnen inwoners terecht bij het buurtteam (basiszorg), en voor aanvullende hulp bij de specialistische jeugdhulp en aanvullende zorg WMO.

 

De cijfers zijn relatief gemaakt. Hierdoor lenen zij zich voor het vergelijken met andere gebieden en voor het bekijken van de verhouding tussen het gebruik van het buurtteam ten opzichte van de aanvullende zorg.

De cijfers moeten voorzichtig geïnterpreteerd worden; duiding door deskundigen is noodzakelijk om de informatie te kunnen wegen.

 

Buurtteam Sociaal (volwassenen)

Buurtteam Sociaal biedt generalistische hulp aan volwassen inwoners, zoals vragen op het gebied van geldzorgen en schulden, werken en meedoen, relaties, gezond ouder worden en eenzaamheid. Als een hulpvraag meer specialistische of intensieve zorg nodig heeft, kan het buurtteam verwijzen naar aanvullende zorg.

 

Door een administratieve wijziging kunnen jaren onderling niet vergeleken worden, daarom wordt enkel het meest recente jaar getoond. De data van het buurtteam wordt bekeken per traject. Aan één traject kunnen personen deelnemen die in verschillende gebieden wonen. In dat geval wordt het traject meegeteld in meerdere gebieden.

 

Het aantal huishoudens is afgerond op 5-tallen, aantallen lager dan 10 zijn onderdrukt. Met deze afgeronde aantallen is het aandeel per 1.000 huishoudens zonder kinderen berekend.

In de bevolkingsregistratie wordt het begrip huishouden niet gehanteerd. Om toch een inschatting te kunnen maken van het aantal huishoudens in Utrecht wordt een schatting gemaakt van het aantal huishoudens en hun kenmerken op basis van de bewoningssituatie op een adres. Omdat dit een schatting is, is dit een benadering van de werkelijkheid. Zie voor meer informatie: utrecht.incijfers.nl/info/Huishouden.html